Berken overal volop in bloei

Overal staan nu Berken in bloei en dit heeft als gevolg dat uit de mannelijk bloeiende, hangende katjes het stuifmeel of pollen aan de lucht wordt afgegeven. Aangezien er nauwelijks neerslag van betekenis lijkt te gaan vallen, wordt de lucht niet schoongewassen en zal de pollendruk van Berkenstuifmeel toenemen. Je ziet dit vaak optreden als een Hogedrukgebied blokkerend optreedt. De vorige zomer is daar een extreem voorbeeld van geweest.

lees verder >>

Toch is de afgifte van Berkenpollen dit jaar veel geleidelijker dan we in februari hebben mogen meemaken met de Elzenpiek die we toen gehad hebben. Droog en zonnig weer leidt er bij mensen die gevoelig zijn voor stuifmeel of pollen van Berken toe dat ze hooikoortsachtige klachten ervaren. Het gaat om zo’n 7 % van de bevolking.

Ook een enkele Haagbeuk brengt nog wat pollen in de lucht, net als een klein aantal laat bloeiende Essen. Essen zijn nauw familie van Olijven; ze behoren tot dezelfde familie, namelijk de Oleaceae of Olijffamilie, en dit heeft tot gevolg dat mensen die hier te lande reageren op Essenpollen in Zuid-Europese landen behoorlijk ziek kunnen worden als daar de Olijfboomgaarden in bloei staan.

In een stad als Amsterdam staan veel Iepen aangeplant. Ook deze fraaie hoog reikende stadsbomen zijn windbestuivers en zij kunnen tijdens hun bloei lokaal bijdragen aan hooikoortsachtige klachten bij mensen die gevoelig zijn voor dit stuifmeel of pollen.

Ook de eerste grassen maken gebruik van het mooie voorjaarsweer en in Zuid-Limburg kun je al lokaal de eerste aren van de Grote vossenstaart en Kropaar waarnemen. Als die open gaan start het graspollenseizoen in het zuiden van het land. Dat gaat dan als een golf naar het noorden toe. Dit staat ons de komende weken te wachten. Steeds meer grassen gaan bloeien en brengen hun zeer sterk allergeen pollen in de lucht.

Paardenbloemen zie je nog veel bloeien, maar de eerste zijn al uitgebloeid en hebben dan van die prachtige pluizenbollen. Als de zaden rijp zijn waaien deze aan hun parachuutjes van de planten weg door de lucht. Deze zijn helemaal niet allergeen en veroorzaken derhalve ook geen hooikoortsachtige klachten. Dit geldt eveneens voor de zaden van Wilgen en Populieren met hun haarbossen. Als deze door de lucht zweven lijken het wel sneeuwvlokken. Ook deze zogemaamde ‘zomersneeuw’ is niet allergeen. Wanneer je Paardenbloemzaden of zaden van Wilgen en Populieren door de lucht ziet zweven, en je hebt last van hooikoortsachtige klachten dan worden die veroorzaakt door het stuifmeel van grassen dat in dezelfde tijd in de lucht komt.

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens op  woensdag 24 april 2019.


Luister het pollen journaal als  Podcast >>

(even kijken hoe we hier constant de meest actuele podcast kunnen laten horen)


 

Overzicht van de concentratie graspollen per dag:


 


Ogen –  Neus –  Vermoeidheid –  Slecht slapen –  benauwdheid met piepen –  Hoesten –  Huid


Bezoek de website voor:

Bloeikalender  Bomen >>

Bloeikalender Grassen >>

Bloeikalender Kruiden >>

Printgrafieken  voor bijhouden logboekje >>

Steun Pollennieuws  met een  Tikkie >>